Logboek 4 januari 'double-o-seven'


Super SjakieWe zijn oud en nieuw goed door gekomen op een gezellig klein feestje bij Mirabelle en Reinier. De weg er naar toe was erg mee gevallen, waarschijnlijk omdat het regende en we de rustige Laan van Meerdervoort namen. Toen het twaalf uur was was Sjakie natuurlijk wakker en we keken op het balkon en door het raam naar het vuurwerk. Meneer vond het wel aardig, niet eng, maar ook weer niet heel interessant, eerder vreemd. Om een uur of één viel hij rustig weer in slaap.

Sjakiemans ligt nu wat te gillen op de vloer bij de televisie. Met z'n handjes klopt hij regelmatig op de houten vloer, die hij daarmee lijkt te willen bezweren. Hij draait in het rond en glijdt, een beetje per ongeluk, achteruit op z'n buik. Hij heeft nu net ontdekt dat hij z'n beentjes moet optrekken om te kruipen. Maar in plaats van dat hij vooruit gaat komt hij met z'n gezicht op de grond, dan maar likken. Ook als hij het naar z'n zin heeft gilt hij, het is niet prettig om te horen, maar het hoort erbij. Soms rent de poes langs. "Wat is dat nou?" denkt Sjakie, maar hij kan er niet bij.

Alles gaat nu naar en in het mondje. Vanmorgen had hij het gelukkignieuwjaarbriefje van de krantenbezorgster in z'n mond gestopt en nogal flink bekauwd voor ik het in de gaten had. Hij heeft een bijtbij en een smijtrups die eerst in de mond gaan en daarna een flink eind weggegooid kunnen worden. Je blijft rapen en ook dat hoort er natuurlijk bij. Als z'n luier vol met bruine, stevige poep zit draait hij zich met alle geweld om terwijl je z'n billen probeert schoon te poetsen. Alles achter hem gaat in z'n mond; bij voorkeur z'n schoentjes. "Bah Sjakie, niet doen, dat is vies." Die schoentjes worden goed gebruikt als hij in z'n automobiele loopstoeltje door de kamer raast. Niks is veilig: de afstandbediening, de suikerpot en andere dingetjes aan tafel, alles wat in de buurt van zijn grijpgrage handjes komt, moet vastgepakt en z'n mondje in. Hij heeft al twee mooie tandjes onderin. Pas maar op want ze zijn best scherp. Sjakie laat ze graag poetsen na het avondeten.

De maaltijden gaan heel goed: de dag begint om zes uur met een warm flesje van 200 cc melk. Om tien uur krijgt hij een bordje Bambix met nog 60 c melk toe. Om een uur of twee komt er een fruithapje en om vier uur liga met wat sap om te drinken. Om zes uur krijgt hij een warme hap: groente met vlees of vis, gepureerd door Olvarit en tenslotte om een uur of elf weer een flesje a 200 cc melk. Over het algemeen werkt hij aardig mee, op schoot of in het loopstoeltje met een grote lap om z'n nek. Soms gaat het echter helemaal niet. Hij lijkt het wel van de poes te hebben afgekeken: het is net of zijn maaltijd hem totaal niet interesseert. Dan draait z'n hoofdje wild alle kanten uit als in een poging de gehele omgeving, uitgezonderd z'n eten, in zich op te nemen. Ook z'n lippen maar een heel klein stukje open en hij pakt midden in het lepeltje met pap... Dan wordt het wel een heel gedoe om er een paar hapjes in te krijgen. Even wachten en later weer proberen is het devies.

In de kerstvakantie zijn we naar Bomma en Bompa in België geweest, met de auto van Floris. Zodra we rijden slaapt de kleine prins. Als we er zijn, wordt hij weer wakker, handig hoor. Sjakie had het goed bij z'n grootouders met z'n rondstuifkar: gelijkvloers en geen drempels. Dikke pret met het rijden van rondjes om muren en tafels, daar gaat Super Sjakie! Maar vooral als het wat langer stil is ga je eens kijken wat hij aan het doen is. Rippetippie! En een mooie glimlach terug. Z'n tante Mayke was er, en Bon-Bonpa Louis, die hem natuurlijk ook even op schoot had, daarna lagen ze samen te slapen. We zijn ook een nachtje weg geweest naar Doornik aan de Franse grens. Sjoera werd om vier uur wakker en moest even getroost worden zo zonder kind. Wat was die kleine ver weg!

Sjakie is inmiddels een beetje moe. Hij ligt nu in de box te spelen. Hij heeft een speentje gevonden en dat zelf in z'n mond gestopt. Knap hè?

zzzz

:)-

papa
en vergeet de filmpjes hieronder niet!

Sjoera poetst z'n tandje:
Sjakie geeft een floorshow:
Sjakie op schoot bij Sjoera's nichtje Stella:
Sjakie's eerste pianotonen: